Refinansierte seg til en bedre økonomi

Karl (48) og Trine (43) var først skeptisk da de fikk tilbud om refinansiering, men tok likevel sjansen etter å ha konferert med rådgiveren i banken. Siden har de aldri angret.

Refinansiering betyr ganske enkelt å ta opp et nytt lån, for å betale ned et gammelt lån du allerede har. Refinansiering gir deg muligheten til å samle flere lån, i et lån. Har du for eksempel studielån, SMS-lån eller andre «små lån», er det absolutt gunstig å få slått disse sammen med for eksempel boliglånet ditt. Da får du bedre betingelser, både fordi du har et stort lån som gir mindre administrasjonskostnader for lånegiver, og fordi du kan stille sikkerhet i boligen din. Pengene du får til overs kan for eksempel brukes til oppussing om du har planer om å pusse opp boligen din, ønsker å låne mer penger på boligen din – enten til en bolig nummer to, en ny bil eller nedbetaling av annen gjeld eller vil ha en litt mer romslig økonomi.

– Vi ønsket en bedre økonomi, men var ikke helt sikker på hvordan vi skulle få det til. Vi hadde begge studielån, og Trine hadde i tillegg et lite forbrukslån fra studietiden som har hengt ved oss i alle år. Vi har ikke prioritert å betale det ned helt på bekostning av de andre lånene tidligere, så der har rentene løpt løpsk nesten. Som motorentusiast har jeg også flere biler, og et par av disse er lånefinansiert. Jeg tenkte dog ikke på at det kunne være gunstig å samle alle lånene våres i et lån, og så ta pant i boligen for å få det billigere før vi fikk dette tilbudet om «refinansiering» forteller Karl fornøyd i det vi møter han mens han er ute og hogger opp vedkubber klar til tørking.

Mange er svært skeptisk til refinansiering av lånet sitt, fordi man i praksis bare erstatter et lån med et annet. Imidlertid kan det være svært gunstig å gjøre dette i blant fordi rentebetingelsene varierer veldig mellom de ulike utlånerne. Det er langt ifra sikkert at dagligbanken din er den som gir deg de beste lånebetingelsene. Et godt eksempel på dette er DNB som Karl og Trine har som dagligbank. DNB har blant Norges høyeste utlånsrenter, og Karl og Trine sparte anselige beløp på å flytte sine lån gjennom refinansiering til Skandiabanken.

– Altså, vi trodde jo at den banken vi hadde hatt i alle de år skulle være de som ga oss best betingelser. Man vokser jo opp med litt den tralten om at bankene gir best lån til kundene de føler seg mest trygg på. Og man skulle jo tro at DNB etter å ha hatt kundeforhold til oss siden vi fikk våre første bankkontoer kjente økonomien våres bedre enn svenske Skandiabanken. Den gang ei dog. Det var ganske sjokkerende å se prisforskjellene i kroner og øre.

Å bytte var også svært enkelt kan Trine fortelle. Som regnskapsassistent ved et av Oslos regnskapsbyråer, falt oppgaven med papirarbeidet i forbindelse med refinansiering på henne. Det var imidlertid ingen stor jobb, og noe hun håndterte med letthet. Det aller meste kunne gjøres elektronisk – rett fra godstolen, og det eneste som måtte gjøres på papir var å signere lånedokumentet.

– Jeg hadde virkelig ikke trodd at det skulle være så enkelt som det var. Jeg trodde det skulle være mye mer komplisert enn som så. Det var imidlertid mer eller mindre bare å fylle ut skjemaet på nettsidene, og så vente på svar. Og det kom jo virkelig kjapt. Så gikk det noen dager, og papirene kom rekommandert i posten. Vi signerte, og vips så hadde vi flyttet lånene våres fra fire forskjellige utlånere, til en utlåner. Og attpåtil i Sverige, altså. Verden går fremover, får en si! Forteller Trine fornøyd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *