Refinansiering av studiegjeld

refinansiering-studiegjeldDersom man har tatt høyere utdanning er det ikke uvanlig at man sitter igjen med et ganske høyt studielån, og for mange er det oppimot én million kroner eller mer. Det er klart at så lang utdannelse ofte gir deg en godt betalt jobb, men fakta er at man ofte må bli etablert i arbeidslivet før man faktisk går en god lønn. Og i mellomtiden kan det være vanskelig å betjene et så stort lån, spesielt om man har lånt fra mange forskjellige aktører.

Noe av ulempen med å ta opp lån mens man studerer er at man gjerne ikke får lånt så mye om gangen, og må dermed ty til flere smålån. Når man skal betale tilbake disse med en klekkelig rente og høye avgifter kan det fort bli altfor mye for en nyutdannet person, og kanskje kan refinansiering være løsningen.

Kort fortalt vil en refinansiering av studiegjelden si at du tar alle lånene og gjelden din og samler dem hos én bank eller en låntilbyder. Da har du bare én kreditor å forholde deg til, og må da altså bare betale én enkelt faktura i måneden. Fordelen med dette er at du gjerne får en del bedre rente enn om du betaler på mange vanlige forbrukslån, og at du slipper å betale så mange faktureringsgebyr og lignende gebyrer. I tillegg kan det være mulig å ordne en lenger avbetalingstid, slik at du får litt mer penger å rutte med den første tiden etter at du er nyutdannet.

Ettersom studielånet fra Lånekassen er rentefritt og avgiftsfritt i studieperioden får mange seg et ordentlig sjokk når de er ferdig med studiene. Om man i tillegg må betale for kredittkort og forbrukslån sitter man plutselig på store utgifter hver måned, og det ville uten tvil være lurt å få refinansiert alle disse. Da trenger du bare å forholde deg til en kreditor, og får bare én faktura hver måned som du må passe på å betale.

For å få refinansiert lånet sitt må du gå til en bank og snakke med dem eller søke om det på internett. Dersom du ikke har bolig eller andre verdier er det ikke sikkert så mange banker er villige til å ta over lånet ditt, men dersom du har fått en jobb med gode framtidsutsikter og en grei månedslønns er det likevel mulig. Hvis økonomien sin ikke ser så bra ut på papiret kan det lønne seg å stikke innom banken for å få forklart situasjonen sin til en rådgiver der. I teorien skal de vel ikke ta så mye hensyn til personlige grunner, men ofte kan det likevel være at de er mer villige til å innvilge en refinansiering der enn om du bare sender en elektronisk søknad.

Det er likevel verdt å merke at Lånekassen ofte gir bedre rente enn andre lån, og derfor kan det være lurt å droppe refinansieringen av akkurat dette lånet. De andre lånene, som forbrukslån eller kredittkortgjeld har nesten alltid høyere renter og gebyrer enn et refinansieringslån, så disse kan du helt trygt refinansiere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *