Forbruksgjeld i tillegg til huslån og billån

Spørsmål:
Jeg har masse forbruksgjeld i tillegg til huslån og billån. Jeg klarer ikke å betale regningene mine, men vil så gjerne rydde opp i alt rotet. Jeg klarer knapt å åpne en konvolutt og har sluttet å gå i postkassa…. Hva skal jeg gjøre? Finnes det hjelp å få? Kanskje bare slå meg selv konkurs? Jeg er i full jobb og har grei inntekt, men er inne i en ond spiral.

Svar:
At du vil rydde opp i rotet er en bra begynnelse. For å få rom til å leve normalt samtidig som du skal ha penger til å betale regninger og gjeld er du nødt til å få en oversikt. Å lage et budsjett er derfor en god start. Skriv opp inntekten din på toppen og trekk fra utgifter til klær, mat, fritidsaktiviteter osv. Bruk gjerne kalkulatoren fra sifo for å se hva som er et normalt forbruk: http://script.sifo.no/cgi-bin/standard/standard.cgi. Så må du legge inn faste utgifter som boligutgifter, bilutgifter, tlf osv. Det du har igjen etter dette er betalt må gå til forbruksgjelden din. Har du 1000 kroner igjen og 10 kreditorer er det altså 100 kroner på hver i måneden. Så må du kontakte de du skylder penger og fremlegge budsjettet ditt og si hvor mye du har etter alle nødvendige utgifter er betalt.

Også lager du en nedbetalingsavtale med hver enkelt kreditor. Husk å prioriter den dyreste gjelden først. Har du ikke avdragsfrihet på boliglånet bør du søke om det slik at du kan betale ned mer på forbruksgjelden din i stedet. Du sier du har bil, er dette no du MÅ ha. Bil er dyrt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *