Derfor bør du refinansiere fremfor å ta opp flere lån

mange-lanOm du har mange forbrukslån, nedbetalingsavtaler eller kredittkortgjeld så kan det lønne seg å refinansiere gjelden.

Enkelt forklart betyr det at du samler all gjelden din hos en bank eller långiver fremfor å ha mange kreditorer, og det gir deg bedre rente og mindre gebyrer. Det er likevel en del som mener at det er like greit å ta opp et stort lån for å dekke hele gjelden din og betale den tilbake selv, men det er ikke alltid det er like lønnsomt som om man refinansierer hele gjelda. Det er nemlig ikke sånn at man kan få tatt opp verken lån eller refinansiering uten sikkerhet, men det er likevel større sjanse for at man får en grei refinansieringavtale uten sikkerhet enn et forbrukslån uten sikkerhet.

En av fordelene er at banken eller långiveren er mer tilbøyelig til å la deg låne mer penger. Om du skal refinansiere tidligere gjeld vet hva du skal bruke pengene på, og at du prøver å ta kontroll over økonomien din. Om du bare søker et helt vanlig forbrukslån kan de derimot ikke gi deg like mye penger, da de verken vet hva du skal bruke pengene til eller hvor flink du er til å betale tilbake.

En annen av fordelene er at  de nye pengene går rett inn på konto hos dem du allerede har lån hos. Når du søker om refinansiering må du nemlig gi långiveren eller banken utbetalingsfullmakt, noe som betyr at de kan betale regningene dine. Når du da får finansiert gjelden din på nytt betaler den nye långiveren ned gjelden din hos alle kreditorene dere har blitt enige om, og du trenger ikke å bekymre deg om det. Dersom du sliter med impulskjøp kan det være en stor fordel at långiveren tar seg av dette fremfor å sette alle pengene inn på kontoen din og lar deg ordne det selv. Da får man jo ingen mulighet til å bruke opp pengene på noe annet, og man er sikret mot sin egen impuls.

Refinansiering har også betydelig lenger tilbakebetalingstid enn vanlige forbrukslån. Forbrukslån har gjerne en nedbetalingstid på opptil 10 år, mens en refinansiering kan gi deg en nedbetalingstid på opptil 30 år. Dette har selvfølgelig både fordeler og ulemper, men stort sett er det enighet om at det er lurt å ha mellomlang eller lang tilbakebetalingstid med mindre man tjener veldig godt. Det betyr at man får mindre månedlige regninger, men selvfølgelig at man må bruke mange flere år på å betale tilbake lånet.  Dersom du har gode inntekter og ikke har noe imot å betale mye i måneden kan du velge en kortere nedbetalingsperiode, men for folk flest er det best å velge en som tar noen år ekstra, men gir deg en bedre hverdagsøkonomi, og ikke minst et lån man klarer å betjene.

Renta på refinansieringen er også som regel bedre enn renta på forbrukslån. Dersom du ender opp med et stort lån fra refinansieringen sier det seg selv at den er betraktelig lavere enn renta fra en kredittkortgjeld eller et forbrukslån, og i tillegg samler du alle fakturaene og slipper dermed ekstra avgifter for disse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *