EU gjør det dyrere å betale regningene for sent

Den økonomiske situasjonen i EU er som kjent skral om dagen. Et nytt EU-direktiv skal få fortgang i trege betalinger i eurosonen. Virksomheter som betaler bare en dag for sent kan ende opp med et ekstragebyr på 310 kroner. Private omfattes ikke av det nye direktivet, men både private og offentlige virksomheter kan risikere større gebyrer ved for sen betaling. Det vil dermed si at de mange enkeltmannsforetakene i Norge også kan få svi som følge av EUs ønske om fortgang i økonomiske transaksjoner i Europa.

Per i dag er det maksimale purregebyret i Norge på 63 kroner. Med EUs nye initiativ økes dette med en ekstrautgift på rundt 310 kroner, og for de som driver egen bedrift lønner det seg altså enda mindre enn før å slurve med forfallsdatoer og innbetaling av fakturaer. Direktivet er allerede implementert, og gjelder for alle fakturaer med forfall fra og med 16. mars i år.

Henning Hauso, med verv i både Kreditorforeningen Vest og Norges Kreditorforbund, sier at bedrifter ikke er pålagt å legge på forsinkelsesgebyret på 40 euro, men at de har muligheten hvis de ønsker dette. Videre hevder han at for sene innbetalinger er problematisk for leverandører, som igjen kan få problemer med å betale sine egne regninger og oppleve svekket konkurranseevne. Han mener alle er tjent med at regninger gjøres opp før de forfaller, og at dette skal være med å få fortgang i den europeiske økonomien.

Flere land i eurosonen sliter tungt om dagen, med skyhøy statsgjeld og rekordhøy arbeidsledighet. Det er usikkert hvilken innvirkning det nye direktivet vil ha,  og i en tid hvor bedrifter sliter med å betale regningene sine fra før er det uklart om det vil ha noen effekt å øke purregebyrene ytterligere fra dagens nivå. For norske bedrifter kan det derimot vise seg å være gode nyheter og resultere i økte inntekter i form av høyere purregebyrer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *