Hus kostet 500.000 mer å pusse opp – måtte ta ekstra boliglån

En familie fra Sørlandet fikk seg en solid overraskelse da de skulle pusse opp eneboligen de nettopp hadde kjøpt. Boligen ble kjøpt i forholdsvis dårlig stand til det kjøperen selv karakteriserer som ”en god pris” og familien klarte seg med et greit og forholdsvis lite lån. Familiens plan var deretter å sette huset i moderne stand, og omfattende reparasjoner og modernisering var nødvendig. Imidlertid gikk ikke oppussingsprosjektet helt etter planen.

Et stykke ut i arbeidet oppdaget håndverkerne familien hadde leid inn at huset hadde omfattende skader i strukturen, og dette var skader som selger ikke var ansvarlig for. Dermed ble oppussingens totalpris på nesten en halv million kroner mer enn planlagt og først antatt ut fra en uavhengig vurdering. Familien uttaler i et intervju: ”hadde vi vært klar over boligens omfattende skader, hadde vi sannsynligvis ikke kjøpt den, eller lagt inn et bud langt lavere enn det vi faktisk la inn”. Megleren sier på sin side at ”slike skader kan en ikke alltid ta høyde for, og det ble gjort eksplisitt på forhånd at huset ble solgt ”as is” uten ekstra ansvar for selger i ettertid”.

Familiens boligdrøm ble dermed en del dyrere enn hva de opprinnelig hadde budsjettert med, og ekstra boliglån måtte søkes. I tillegg kommer ekstra kostnader i form av midlertidig husly, da den nykjøpte boligen ikke bare blir dyrere, men innflyttingstidspunktet må flyttes fremover i tid. Slike historier er alltid kjedelige, men det viser igjen viktigheten av å gjøre et grundig forarbeid ved kjøp av oppussingsobjekter eller boliger med behov for seriøse utbedringer. Har en ikke den nødvendige kompetansen selv må en sørge for å hente inn eksterne eksperter som kan oppdage denne type feil før eventuelle bud legges inn. På sikt kan man spare mye på å få en uavhengig ekspertvurdering, og unngå scenarioet den uheldige familien fra Sørlandet opplevde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *