Hvor mye kan jeg få i lån?

Hvis du skal kjøpe bolig så er det et vesentlig spørsmål som dukker opp, hvor mye kan jeg få i lån hos banken. Bankene har de siste 2 årene strammet særdeles inn på boliglån. Dette har gjort sitt til at inngangsbilletten til boligmarkedet har blitt vanskeligere og drømmeboligen er blitt vanskeligere å nå.

Med et rekordhett boligmarked så kan fristelsen om å låne mer enn man bør så stor at det er helt nødvendig at bankene strammer inn.

Men hvor mye kan du låne?
Når du søker om lån i banken så kjører banken en stresstest av økonomien din. Denne tester blant annet din evne til å betjene lånet med renteøkning. I tillegg så legger de inn din gjeld, utdannelse og nåværende jobb. Deretter vil resultatet bli sendt til egen finansavdeling som vurderer resultatene og godkjenner eventuelt et lånetilbud.  Som du sikkert skjønner så blir det vanskelig for oss å si hvor mye du vil kunne låne.

Men et godt utgangspunkt er å aldri låne mer enn 2,5 ganger husstandens inntekt. Det vil si at hvis du f.eks tjener 400k og din mann tjener 500k i året så bør dere ikke låne mer enn 2,250 millioner.

Hør med flere forskjellige banker!
Selv om du har hatt samme bank i mange år så er det ikke sikkert at de gir deg mest penger i lån. Noen banker er strengere enn andre,vi kjenner til tilfeller hvor lånetilbudet differensierer med over 500000,-. Derfor kan det lønne seg å kontakte litt forskjellige banker for å forsikre seg om at du har fått det beste tilbudet. Du kan også bruke tilbudene mot hverandre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *