Hvordan lage en nedbetalingsplan?

Det er kjent at en av suksessfaktorene når man skal bli kvitt gjeldsproblemer er å lage en plan. Når vi skal betale ned gjeld så kaller vi dette en nedbetalingsplan, denne skal inkludere et budsjett,en liste over kreditorer, en plan for hvordan du skal betale ned gjelden. Nedenfor har vi forklart begrepene litt bedre.

En nedbetalingsplan er egentlig kun en plan over hvordan og når du skal betale kreditorene dine. Men det som mange glemmer er at kreditorene liker å se hvordan du har tenkt, altså hvordan har du tenkt til å betale dem tilbake. Ditt ord er ikke verdt mye for dem. Så ved å lage et budsjett og en liste over kreditorer så ser de at du har gjort en skikkelig innstats.

Vennligst vær oppmerksom du kan begynne på dette må du ha samlet opp alle krav i en post. Slik at du vet hvor mye du skylder.

Det du i praksis skal lage er en plan over hvordan du skal betale ned gjelden din og hvor mye du skal betale i måneden. Dette er ikke vanskelig, prøv å fordel det slik at du blir kvitt de dyreste kravene først. Men du må ha en balanse slik at kreditoren føler at du virkelig vil betale dem tilbake.

1. Budsjett
Dette budsjettet skal være nøkternt, glem hvor mye du har penger på tidligere. Det er viktig at kreditorene skjønner at du har tenkt til å forandre deg og dine bruksmønstere. Derfor er det svært viktig å kjøre på med et realistisk men nøktern budsjett. Husk at motivasjonen her er å bli kvitt gjeld. Så hvor mindre du klarer deg på, jo fortere går nedbetalingen av gjelden. Du kan lese mer om hvordan du lager et budsjett her.

2. Liste over kreditorer & nedbetalingsplan
Vedlagt budsjettet legger du ved en liste over alle kreditorer i tillegg til en plan hvordan du vil nedbetale gjelden. Dette bør du sende per post eller Fax.

3. Oppfølgings samtale
Du har nå sendt dem en nedbetalingsplan, et budsjett og en liste over alle kreditorer. Dermed må du ringe dem for å snakke med dem. Spør om de syntes det så bra ut, om de forespør noen endringer. Deretter kan du spørre om det er mulig å fryse renten i en liten periode.

4. Følg nedbetalingsplanen 
En ting er å lage nedbetalingsplanen men en annen ting er å følge den. Du får ikke denne sjansen to ganger. Så gjør det riktig denne første gangen. Husk, det er bare du som kan gjøre dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *