I disse dager kommer selvangivelsen, og per nå skal nesten fire millioner nordmenn fått muligheten til å sjekke selvangivelsen. Får du penger igjen, eller blir det en sur baksmell? Rundt to tredjedeler får penger igjen, mens omtrent en tredjedel opplever det noe mindre hyggelige scenario det er å måtte etterbetale ekstra skatt. Dette er i tråd med hvordan fordelingen pleier å være.

Det som er viktig å merke seg, er at selvangivelsen du kan sjekke nå kun er en foreløpig beregning av skatter og avgifter for 2012. Du kan spare mange kroner på å dobbeltsjekke selvangivelsen, og legge til fradrag du har glemt eller kutte inntekter. Hvis du kun aksepterer selvangivelsen som den er, kan du ende opp med å betale for mye i skatt. Ingen har kontrollert selvangivelsen, og ingen gjør det med mindre du sørger for dette på egen hånd.

Har du husket å føre opp alle fradrag, som for eksempel pendlerfradrag? Er alle fradrag ført riktig og tatt med i beregningen av skatteoppgjøret? Pass også på at alle inntektsposter er ført riktig, hvis arbeidsgiver eller bank har slurvet på dette området, er det du som ender opp med eventuell straffeskatt.

Fra i dag skal du kunne sjekke selvangivelsen elektronisk på Altinn. I løpet av de to kommende ukene kommer selvangivelsen per post. Viktige datoer i forbindelse med selvangivelsen er 31. mai, som er frist for å betale restskatt uten renter og frist for levering av selvangivelse for næringsdrivende. Rundt 26. juni starter prosessen med utsendelse av skatteoppgjør.

Pass altså på å sjekke selvangivelsen din nøye, og ikke kun anta at det som står der stemmer. Du kan spare – og tape – mye på å ikke sjekke tallene i selvangivelsen din nøye!