Ikke smart å ta opp lån på ferie

Hvert år valfarter nordmenn til utlandet for å svøpe seg i turkisfarget hav på for eksempel Kypros, nyte en stekende sol og feste til kroppen stuper. Og helst vil vi gjøre dette flere ganger for året. Fra å begrense oss til en utenlandsreise annet hvert år, har standarden beveget seg til nær to obligatoriske charterturer i året; den tradisjonelle om sommeren og en når vinteren og kulden setter inn i vårt langstrakte land.

Og når vi er i feriemodus, så er vi i feriemodus. Da slapper vi av og legger hverdagens bekymringer til side. Ikke noen regninger som skal betales, ikke noe stress. Og helst skal man også kose seg litt ekstra med god mat og drikke. Mange faller da for fristelsen til å trekke frem MasterCardet eller kredittkortet når kontoen begynner å tappes. Nye SMS-lån som Folkia lånet, er også en fristelse som kan være vanskelig å tøyle for mange. Et par trykk, og du har flere tusen kroner på konto – klar til bruk.

Imidlertid er det viktig å huske på at alt som går ut, en dag må betales inn, ikke glem dette når du ligger på stranda i Kypros. Med renter. Dyre renter. Og ikke bare renter, men ofte også skyhøye gebyrer. Den effektive renten (renter og gebyrer sammenlagt) på de vanligste kredittkortene og forbrukslånene, beveger seg rundt 20-tallet – og ofte mer. Faller du da for fristelsen til å trekke kortet allerede ved bestillingen av reisen, samt under hele oppholdet, sitter du fort med 20 000 i minus før du har sagt «bløtekake». Med 20 000 i kredittkortgjeld eller forbrukslån, tar det 7 år å betale ned med et månedlig avdrag på 500 kroner. Totalprisen blir da 42 000 kroner, for ferien som kostet 20 000.

I stedet for å velge en ferie du er nødt å ta opp lån for å greie å betale, bør du se deg om etter et rimeligere alternativ. Med de billige flyselskapene som nå er på markedet, kan du komme deg rundt i Europa for en slikk og ingenting. Fly billig, bo på et hostell eller lei en privat leilighet billig på AirBnB.com og du kan få en ypperlig ferie for deg og dine, uten at det koster skjorten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *