Ønsker du å kjøpe bil, men er ikke villig til å ta opp lån på mange hundre tusen kroner?

I denne artikkelen skal vi gå igjennom hvordan et forbrukslån kan hjelpe deg med å kjøpe en god bruktbil som er noen år gammel samt hva du kan gjøre for at lånet skal bli så billig som mulig.

Når det kommer til billån, så har du nemlig flere valg. Du kan ta opp lån med pant i bilen hvis du skal kjøpe ny bil. Vil du kjøpe en eldre bruktbil i stedet kan et billån uten sikkerhet, slik som et forbrukslån, faktisk være det beste alternativet. Og er bilen gammel nok, er det også det eneste alternativet.

Nedenfor presenterer vi 7 tips til hvordan du finner det beste forbrukslånet for å kjøpe bil. Artikkelen er et samarbeid med Kredittium, som hjelper deg med å sammenligne billige billån uten sikkerhet.

1. Vurder om forbrukslån er best

Skal du kjøpe ny eller nyere bil, er et vanlig billån å foretrekke. Når en bank gir det et slikt lån, tar den pant i bilen, noe som reduserer risikoen for at den taper pengene den låner ut. Din belønning er at renten blir lavere.

Bankene har normalt regler for bilens alder for billån med pant, for eksempel at bilalderen pluss nedbetalingstiden ikke kan være høyere enn 12 år. Skal du kjøpe bil som er eldre enn aldersgrensen, er forbrukslån ofte det eneste alternativet. Noen banker tilbyr såkalte kaskofrie billån for eldre biler, men de kan ha høyere rente og en lavere lånegrense enn forbrukslån

2. Sammenlign flere lån

Det er mange banker som tilbyr billån uten sikkerhet og de gir deg vidt forskjellige renter på det samme lånebeløpet. Dermed kan du spare penger på å låne av en bank som gir deg lavere rente enn konkurrentene.

Den eneste å måten å finne ut hvilken bank som har lavest rente, er å sende lånesøknader til flere av dem. Deretter kan du sammenligne lånetilbudene du mottar og akseptere det billigste lånet.

3. Bruk en finansagent

I stedet for å sende mange lånesøknader på egenhånd, kan du la en finansagent gjøre jobben for deg. En finansagent kan innhente mange lånetilbud til deg. Du får også hjelp med å sammenligne tilbudene og finne det billigste lånet til bilkjøpet.

  • Du behøver bare å sende én søknad om lån
  • Finansagenten videresender søknaden til bankene
  • Det er gratis for lånekunder å engasjere en finansagent

4. Se på rente og vilkår

Skal du bruke forbrukslån på kjøp av bruktbil, er det viktig å se på renten du blir tilbudt. Den avgjør hvor mye du må betale i terminbeløp hver måned.

Det er også lurt å se på andre vilkår, slik som lengden på nedbetalingstiden og om det er mulig å få avdragsfrihet for en stund. Det siste kan komme til nytte hvis du opplever endringer i inntekten for eksempel.

5. Vær klar over ulempene

Den største ulempen med å bruke forbrukslån på et bilkjøp, er at renten normalt er høyere enn på andre lånetyper. At bilens alder kan være utslagsgivende for om du får et ordinært billån med lavere rente, er noe du bør ta hensyn til når du velger låneform.

La oss si at du ønsker å kjøpe en bil som er 10 år gammel. Dette kan gi deg et vanlig billån med 2 års nedbetalingstid mens du kan få 5 år på tilbakebetalingen av et forbrukslån. Med det vanlige billånet, blir terminbeløpet høyere enn hva det blir med forbrukslån, men du betaler også mindre i rente sammenlagt på grunn av raskere nedbetaling.

6. Prøv å nedbetale lånet raskere

Og når vi snakker om nedbetalingstid må det sies at du ikke er bundet til løpetiden på et forbrukslån du kjøper bil med. Får du 5 år på tilbakebetalingen, er det ingenting som hindrer deg fra å bruke kortere tid.

Du behøver heller ikke å søke om kortere løpetid. Du trenger bare å betale inn ekstra avdrag når du har råd, noe som har flere positive konsekvenser:

  •  Du blir gjeldfri tidligere
  • Din kredittverdighet øker raskere
  • Den sammenlagte rentekostnaden reduseres

7. Ikke glem forsikringer

Tar du opp et billån med pant, krever banken normalt at du kjøper kaskoforsikring for bilen. Dette er ikke et krav hvis du kjøper bil med forbrukslån.

Dette kan kanskje virke som en fordel, men da må du huske på at uten forsikring må du selv betale reparasjonen hvis det oppstår skader på bilen, for eksempel. Det er fornuftig å skaffe en delkaskoforsikring i det minste.

Og bare så det er sagt, må alle registrerte biler i Norge ha ansvarsforsikring.