Et depositum pleier ofte å være tre måneders husleie, men det hender også at utleieren vil ha så mye som seks måneder. Da kan det være snakk om ganske så mye penger, og de fleste av oss har dessverre ikke så mye tilgjengelig. Heldigvis finnes det en løsning, og det er å ta opp et lån til depositum.
Mange banker tilbyr et såkalt depositumslån til eksisterende kunder, så den beste løsningen er å ta en tur innom banken og spørre om de har mulighet til å gi deg et depositumslån. Den geniale fordelen med å få et eget depositumslån er at man ikke trenger å betale noen avbetalinger på det. Hele lånet står jo i banken, så da trenger du bare å betale renter. Når du sier opp eieforholdet og får tilbake pengene igjen går disse derimot rett til banken, og da har du også tilbakebetalt hele lånet i sammen slengen.
For å få innvilget et depositumslån må man som regel ha en viss inntekt, men ofte er bankene villige til å innvilge det uten inntekt dersom man skal studere eller noe lignende. Det er jo veldig vanlig at studenter trenger lån til depositum, da de ikke har mulighet til å skaffe pengene på noen annen måte. I tillegg kan man selvfølgelig ikke ha noen aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger. Når du skal søke om et depositumslån må du også medbringe relevante informasjon, som blant annet husleiekontrakten, da denne skal inneholde all informasjon om depositumet.
Dersom du ikke får innvilget et depositumslån av banken kan du ta opp et vanlig forbrukslån for å betale depositumet med. Dette har både fordeler og ulemper, og den største forskjellen fra et depositumslån er at du må betale avdrag. Det betyr at du må ha en større inntekt for å klare å betjene lånet enn med depositumslånet hvor du bare må dekke renter. Fordelen blir da at dersom du betaler tilbake lånet før du avslutter leieforholdet så sitter du igjen med alle pengene selv.
For å ta opp et forbrukslån til depositumet krever det trolig mer av deg enn et depositumslån. Mange banker og långivere har aldersgrenser som er så høye som 25 år, men heldigvis finnes det banker som er villige til å låne til yngre personer. Også i likhet med depositumslånet kan du ikke ha aktive betalingsanmerkninger eller inkassosaker, da dette vil ødelegge kredittscoren din helt.
Det er trolig også større krav til inntekt ved et forbrukslån enn et depositumslån. Dette er jo fordi man må betale tilbake i avdrag, så sjansen for å få innvilget et forbrukslån for å bruke til depositum er mindre dersom du har under 120 000kr i årslønn.
Rentene på et forbrukslån varierer også noe voldsomt, så det lønner seg å finne frem til flere forskjellige kandidater og sammenligne lånene. Gebyrene kan også utgjøre en stor del av hva du må betale, så sjekk godt etter faktureringsgebyrer og lignende når du sammenligninger lånene. Riktig valg kan faktisk spare deg flere tusen kroner i renter og avgifter, så det lønner seg virkelig å bruke god tid på å finne den låntilbyderen som passer deg best.