Lån til oppussing av kjøkken eller stue

Å pusse opp kjøkkenet eller badet kan fort koste flere hundre tusen kroner, og for mange er det helt umulig å kunne gjennomføre dette uten å få lån av banken. Det er også to forskjellige lån som egner seg til oppussing, og disse to låntypene og fremgangsmåtene for å låne til oppussing kan du lese om nedenfor.

For det føreste kan man ta opp et forbrukslån for å pusse opp. Ved forbrukslån får du et lån uten sikkerhet, og banken henger seg dermed ikke veldig opp i hva du skal bruke pengene på. Dermed kan du fritt ta opp forbrukslån for å pusse opp. Rentene på et forbrukslån er jo kjent for å være relativt høye, men ettersom det er stor konkurranse for nye kunder kan du være heldig å få en god avtale med greie renter også her. De kan likevel ikke bli like lave som ved et boliglån, så forbrukslån bør strengt tatt være en siste utvei.

En rimeligere løsning enn forbrukslån vil være å refinansiere huslånet og ta opp litt ekstra lån der som man bruker til å pusse opp. Strengt tatt skal huslånet bli brukt til å kjøpe bolig med, men ettersom oppussing vil øke verdien på boligen er bankene gjerne mer enn villige til å låne deg penger til å pusse opp, spesielt hvis de mener at det kommer til å øke verdien på huset betraktelig.

For at banken skal være villig til å la deg refinansiere og ta opp mer boliglån bør man ha vært flink til å betale ned det boliglånet man allerede hadde. Dersom du har betalt alt til tiden vil det være veldig liten risiko forbundet med å låne deg penger til oppussing, og du kan trolig få låne flere hundre tusen uten større problemer. Så lenge du har mer verdi i boligen enn du har lån er det stort sett ikke noe problem å få refinansiert boliglånet så lenge pengene brukes til noe såpass fornuftig, og dersom du har et eldgammelt bad eller kjøkken er det faktisk ikke utenkelig at du kan tjene penger på det ved et eventuelt fremtidig salg.

Dersom man kjøper bolig og vil pusse opp i samme slengen er det ofte mulig å få med banken på dette. Det er derimot litt vanskeligere enn om du allerede har et boliglån, da det blir større risiko for banken, og i verste fall ender du opp med et større lån enn boligens verdi, noe långivere stort sett helst vil unngå. Derfor er sjansen større for å få innvilget oppussingslån sammen med boliglån større dersom du har gode forutsetninger for å betjene lånet, samt har en god egenkapital som viser at du er flink til å spare penger og har en ryddig økonomi.

Om banken ikke vil gi deg ekstra til å pusse opp, men du likevel ønsker det, og tror du klarer å betjene lånet, får du gå tilbake til å søke om et forbrukslån for å gjøre det. Her blir jo renta høyere, men det er jo et valg man må ta selv. Eventuelt kan man prøve å vente i to-tre år slik at man har mindre lån, for så å prøve å få tatt opp litt ekstra på boliglånet igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *