Lån til skolepenger

Det er mange privatskoler som koster ganske mye å gå på, og for noen kan det være nødvendig å måtte ta opp et lån for å klare å betale skolepengene.
Heldigvis får du en grei støtte av Lånekassen når du må betale ekstra skolepenger. Ja, du hørte riktig. Lånekassen betaler faktisk for at du skal kunne gå på privatskole. De har derimot en øvre grense som avhenger av hvilken utdanning du tar.
Går du på privat videregående skole i Norge får du ingenting i støtte, og må enten ta opp lån eller bruke egne penger.

Lånekassen gir deg likevel et vanlig makslån for VGS som er på 27 400 kr per studieår, pluss et ekstra skolepengelån pålydende 23 680kr. Så til sammen kan du ta opp 51 080 kr i lån hvert studieår mens du går på en privat videregående skole. I tillegg får du gjerne litt stipend dersom du bor hjemmefra, samt et lite utstyrsstipend på rundt 900 kr.
Når du skal ta videre utdanning har du krav på ennå høyere lån fra Lånekassen. På høgskoler eller universiteter i Norge kan du få lån på hele 56 740 kroner i studieåret for å dekke skolepenger. På toppen av dette kan man få et vanlig lån fra

Lånekassen på 92 500 kr per dags dato, noe som selvfølgelig også kan brukes til å dekke skolepengene. Hvis skolepengesummen er høyere enn dette må du altså ta et privat lån fra en bank, eller låne penger fra foreldre eller familie.
Om man skal ta høyere utdanning i utlandet kan man få ekstra lån fra Lånekassen for å dekke skolepengene, da det ofte koster mye mer å gå på skole i utlandet enn i Norge. Dersom du tar en bachelor-, master-, eller doktorgrad kan du få så mye som 116 100 kroner i året som lån til skolepenger. Noe av dette kan bli omgjort til stipend, men i bunn og grunn er alt et lån.

Dersom du trenger mer lån enn det du kan få av lånekassen må du rett og slett oppsøke en vanlig bank. Det kan være vanskelig å få innvilget lån når man er uten fast inntekt, er ung og skal ta utdanning, men det er likevel mulig. Det kan lønne seg å møte personlig opp i en bank for å snakke med noen som jobber der, slik at du får sjansen til å forklare situasjonen. Det er nok heller usannsynlig at du får lån over internett med lav inntekt og ung alder, men man kan jo alltids gi det et forsøk.

Før du tar opp lån i en ung alder er det lurt å tenke seg godt om, da disse pengene må betales tilbake i sin helhet. Klarer du å betale tilbake hele summen hver måned og likevel leve greit? Hvis det er tilfellet kan du prøve å få tatt opp et lån, men husk at du skal betale tilbake på dette lånet hver eneste måned i flere år, og derfor er det lurt å tenke seg godt gjennom om det er verdt å ta opp lån for å betale skolepengene. Ofte er nemlig offentlige skoler like godt, og her i Norge må vi jo ikke betale skolepenger for disse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *