”Lokkepriser” i boligmarkedet – noe å se opp for

I den siste tiden har det vært mye fokus på såkalte ”lokkepriser” ved salg av leiligheter og boliger. Kort sagt går dette ut på at meglere setter prisforlangende lavere enn leilighetens faktiske verdi eller hva selger forlanger. Dette gjøres for å få flere treff på sider som Finn.no, og å få flere på visning, i håp om å stimulere til økt budgivning.

Hvis selger og megler avtaler at en leilighet for eksempel skal selges for 2,1 millioner, kan megler ofte bli fristet til å legge den ut til 1,9 millioner på Finn.no. På denne måten fanger han også opp de som har satt 2 millioner kroner som sin øverste grense ved kjøp av bolig. Megler oppnår sannsynligvis et høyere antall på visningene av leiligheten, og kanskje blir budkrigen mer intens.

Lokkepriser er selvfølgelig ikke lov, og er noe meglere gjerne nekter for. Det er vanskelig å bevise, men det er allikevel liten tvil om at dette er et utbredt fenomen i dagens boligmarked. Sinnssyke budrunder og leiligheter som ender opp mot en million kroner over prisantydning er ofte tegn på at prisen er satt for lavt i utgangspunktet. Selvfølgelig kan leiligheter selges for mer enn markedsverdi, men leiligheter som selges til langt over prisantydning er såpass vanlig at dette neppe alltid er tilfellet. Meglere er tross alt eksperter på salg av boliger, og det er neppe kun feilaktig prising av boliger som fører til at leiligheter ofte går såpass mye over prisantydningen som vi ser i dagens boligmarked.

Skal du inn på boligmarkedet er dette noe det er verdt å tenke på. Det er naturligvis ikke slik at den prisen en leilighet legges ut for, er det den kommer til å selges for når støvet etter en lang budrunde har lagt seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *