En arbeidsløs og ferieglad nordmann på 45 år syntes i likhet med de fleste andre at 30 uker i Sør-Øst-Asia fristet mer enn å jobbe i Norge. Det økonomiske aspektet ved den såpass lange ferien løste han ved å motta trygd fra Nav.

Hver andre uke kom nemlig trygden tikkende inn på mannens konto. Ikke mindre enn 9400 kroner mottok mannen to ganger i måneden, en sum man kommer svært langt med i forholdsvis fattige asiatiske land. Utrolig nok luktet ikke Nav lunten selv om mannens elektroniske meldekort ble sendt fra flere ulike og eksotiske destinasjoner langt unna fra Norge. I hele syv måneder klarte han å opprettholde svindelen, og mannen hadde da mottatt nesten 150 000 kroner. At reglene forbyr mottakere av dagpenger å reise utenlands, var tydeligvis ikke noe mannen brydde seg noe videre om.

Dessverre for den ferieglade arbeidssøkeren mottok Nav et anonymt tips, og drømmeferien tok brått en ny vending. Ved nærmere undersøkelser oppdaget Nav at meldekortene faktisk var sendt inn fra blant annet Filippinene og Sør-Korea. Mannen blir tiltalt for grovt bedrageri, og i tillegg til å måtte betale tilbake hele beløpet, er det lagt ned påstand om 45 dager på lås og slå. Mannen kom med følgende fantastiske forklaring på hvorfor han ikke undersøkte hva han hadde lov til å gjøre mens han mottok dagpenger: ”kjøper jeg en kaffetrakter, leser jeg ikke bruksanvisningen. Jeg bare heller på vann og kaffe”. Han hevdet også at det var like enkelt å søke etter jobb fra utlandet som fra Norge, og at han slett ikke var den eneste som tok seg en ekstra ferie på statens regning.

45-åringen er tydeligvis ikke den eneste som har svindlet Nav i det siste. Fra 2011 til 2012 økte summen Nav anmeldte nordmenn for å ha svindlet med 14 millioner. 73 andre personer hadde i likhet med mannen oppholdt seg i utlandet mens de mottok trygd.