Her er et par tips til deg som skal flytte på hybel og ta del i en litt tøffere hverdag økonomisk. Mange sliter med å endre hverdagen fra hjemmeboende til hybelboende, noe som er fullt forståelig. Det tar tid å omvende seg. Men her har du i hvert fall et par tips på veien slik at du kan få en OK økonomi også etter at du har flyttet ut fra mor og far.

1. Mat

Det første som slår en når den første ladningen med penger er brukt opp er maten.

Av pålegg som ikke blir så veldig dyrt i lengden kan jeg anbefale følgende varer:

Frokost, lunch mm.

Brunost – Godt, holder seg lenge, og blir billig i lengden

Andre oster – Samme som ovenfor.

Kokt skinke av de billige typene – Er godt og ikke så alt for dyrt.

Annet kjøttpålegg fåes kjøpt meget billig og godt i Sverige for de som måtte bo i nærheten av steder som Svinesund, Töcksfors mm.

Middag:

Pasta

Pasta er godt, og det er billig. Slageren her hos meg er alltid blandingen med makaroni og ost. Tar man på osten tidlig og rører rundt vil osten smelte og sette en kjempegod smak på makkaronien. Kjør på med litt krydder og ketsjup og man har en god meget enkel middag.

Potetprodukter og baconterninger

En annen slager her er potetprodukter (poteter, potetstappe mm.) og bacon/baconterninger synes jeg selv er veldig gunstig. Det er enkelt og utrolig godt.

En pakke baconterninger og et glass med potet -terninger -skiver -båter og småpoteter får man for tilsammen 30,- i sverige. Man må betale litt mer for det i her hjemme i Norge.

Hjemmelaget pizza kan bli sinnsykt godt, og ekstremt billig om man gjør det riktig.

Selv pleier jeg å lage pizzabunn, sørge for å ha ost og ketsjup/tomatpuré, og rett og slett ta det man har av fyll liggende. Pølsebiter, bacon, skinke, kjøttdeig og andre kjøttrester kan helt fint brukes.

 

2. Drikke

Man har mye man kan skylle ned i halsen. Vann er kjempesundt, godt, og tørstedempende. Problemet er at det ikke «alltid» er fullt like godt. Men noen ganger er det rett og slett slik at man må ofre smak for en litt tykkere lommebok.

Saft

Man har flere typer saft, alt etter hva slags butikk man normalt handler i (rimi, rema 1000 og kiwi er billigst har jeg erfart). Men det du skal vite er at det er utrolig mye sukker i saft, så det er helsemessig ingen fordel å drikke det hver dag. Men billig er det i hvert fall.

Kaffe/TE

Kaffe og eller te blir man fort veldig  avhengig av. Det er ufattelig kos å ha en kopp varm drikke når man sitter å ser på film og tar seg en røyk alene på hybelen.

Kaffe finnes det mange forskjellige typer av. Man får prøve seg frem selv med de billigste variantene.

Te  finnes det også ufattelig mange forskjellige typer av. For de som liker Earl Grey te kan jeg på det varmeste annbefale First Price sin Earl Grey te. Den er utrolig billig, og jeg synes den er kjempegod. Te fra merker som lipton er dyrt, men også ufattelig godt. Tenk økonomi i alle deler av drikke- og mat-delen.

Det er utrolig mye penger å spare om du klarer å kutte mat- og drikkekostandene med rundt 15-20 % hver dag. Slikt gjør tusenlapper etter hvert.

Melk

Melk er ganske dyrt om man drikker mye av det. Jeg klarer meg ikke uten, og tar meg alltid råd til melk. Det er godt å drikke, og det er kjempekjekt å kunne ta seg en tallerken Corn Flakes. Det inneholder mye energi, og er utrolig godt for kroppen. Om du skal bedre noe privatøkonomisk når du bor på hybel; drikk vann i stedet for melk.

 

3. Røyking

Det er veldig mange av oss som har den (u)vanen at vi røyker sigaretter. Det er slettes ikke alltid man har råd til å røyke når man bor for seg selv. Derfor har jeg et lite tips til alle hybelboende røykere der ute.

Ta vare på alle sneiper!

Finn en liten boks man kan skvise ut tobakk i. Det er faktisk ganske mye tobakk liggende i hver eneste sneip i askebegeret. Om man tømmer hvert eneste askebeger og samler på tobakken har man kjempemasse tobakk liggende.

Gå på Narvesen og invester i en Maispipe. Det koster 50 kroner, og er en god investering.

Om man putter et sigarettfilter som er tatt ut av papiret revet i to på langs inn imellom munnstykket og selve pipen, så har man filter. Man putter så noe av den oppsparte tobakken oppi pipa og fyrer på, det smaker nesten akkurat som sigarettene tobakken er skvist ut ifra.

Dette er mitt beste hybeltriks for røykere! Lærte det av en kompis av meg.

Men du må også vite at de aller fleste deltakerne på Luksusfellen på TV3 røyker. Med andre ord går det UTROLIG mye penger i røyk, så det aller mest økonomiske er naturligvis å stumpe røyken/kutte ut snusen og gå over til en nikotinfri hverdag.

4. Penger

Skal ikke si serlig mye hvordan man skal skaffe seg penger til livets brød, dette får man tenke ut selv. Men en ting jeg kan nevne, er at det lønner seg å ha fest. Folk mister enkroninger og andre ting innimellom puter i sofa/seng/madrasser osv. OG det viktigste, folk gidder ikke ta med seg flaskene sine hjem, de blir stående på ditt bord – slik at du kan pante dem dagen derpå.

Økonomi er som regel utrolig viktig når du skal flytte hjemmefra, og du kommer til å merke at det kan være vanskelig å ikke leve på kreditt i starten av oppholdet. Men etter hvert som du blir vandt til denne hverdagen, så vil også det pengemessige bli bedre og bedre.

5. Lån

Ikke ta opp lån med mindre du har et ønske om å kjøpe noe konkret. Det å leve over evne er ikke noe særlig – spesielt når du har faste utgifter å ta deg av. Et lån skal være noe som skal finansiere noe konkret, og det er kanskje ikke så veldig gunstig å ta opp forbrukslån med mindre du har en plan på hva som skal kjøpes inn.