Økte renter tross rekordoverskudd

Bankene er umettelige etter profit. De varsler nå renteøkninger selv om de allerede går med rekordoverskudd. Grunnen til at de øker rentene er en mulig økning i kravet om bankenes egenkapital. Kravet vil koste dem 10-11 milliarder kroner av fjorårets overskudd på 37 milliarder kroner.

rente-oppBankene har allerede dekket inn kravet om økt egenkapital så renteøkningen nå vil bare plusse på overskuddet til bankene samtidig med at det vil tære på folks lommebok. Med unnskyldningen om nye krav om økt egenkapital som EU og norske myndigheter stiller skal aksjeeisrne i bankene tjene mer penger på bekosning av lånetagernes finansielle situasjon.

Konsernledelsen i DNB foreslår å betale utbytte på ca. 2 kroner pr aksje til eierne, tilsvarende 25 prosent av resultatet pr aksje. For at slike utbytter skal bli mulige i fremtiden så skal altså rentene økes. I en treårsperiode skal de holde tilbake utbytte i forhold til det som er normalt, men de kommer ikke til å ta det ned mer enn 25 prosent. Til neste år skal de fortsette å bygge kapital, og det er for tidlig å si hva vil ende på da.

Frps Ketil Solvik-Olsen sa at han finner bankens utbyttepolitikk ganske merkelig.

– Opprettholder de utbyttenivået slik at eierne ikke skal ta noe av kostnadene i det hele tatt så blir det veldig urimelig. Da blir jeg meget kritisk. Da bruker bankene myndighetene som unnskyldning for å øke sin egen lønnsomhet, sa han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *