Med mer enn 100 reisedøgn i året, så er jeg svært opptatt av at man er godt forsikret når man er på tur. De aller færreste nordmenn vet hvor mye en ordentlig god reiseforsikring faktisk dekker.
Du blir kanskje overrasket nå, men du vet at du er på reise når du drar til og fra jobb? Og at hvis du spaserer ned til den nærmeste fotballbanen, og det skulle skje noe med deg på veien, så er du dekket av en reiseforsikring?
Det er med andre ord en ekstra sikkerhet uansett hvor du ferdes. Om du skal til Thailand på guttetur, så er du sikret. Om du skal hente barnet ditt i barnehagen, så er du også sikret.
Det er ingen hemmelighet at nordmenn er glade i å reise. Vi drar gjerne på hytta i helgene og ned til Sør-Europa når vi har en hel ferieuke eller to. Derfor er det viktig at man er godt ivaretatt og at man føler seg trygg. Man har ikke alltid det samme sikkerhetsnettet når man er utenlands – med mindre man har vært smart nok til å bli kunde hos et godt forsikringsselskap.
Skal du få beste tilbud på reiseforsikring hos norske selskaper? Da anbefaler jeg deg å sjekke ut denne tjenesten: Tjenestetorget.no.
Det er 100 % uforpliktende og gratis å søke. Får du noen tilbud fra forsikringsselskaper, så kan du trygt takke nei hvis du har lyst.
Liste over de beste forsikringsselskapene i Norge
Når det kommer til reiseforsikring, så er det noen selskaper som gir bedre dekning og økonomiske vilkår enn andre.
I tabellen under ser du en oversikt. Ønsker du mer info om hvert enkelt selskap, så kan du scrolle lengre ned i artikkelen.
# | Forsikringsselskap |
1 | Europeiske reiseforsikring – Best i test! |
2 | Hedvig forsikring – En av Nordens raskest voksende forsikringsselskaper |
3 | Frende Forsikring – Med gratis digital legetime |
4 | Gjensidige reiseforsikring – Med egen studentpakke for utenlandsstudenter |
5 | Tryg Reiseforsikring – Med 10 % rabatt hvis du bestiller på nett |
6 | DNB Reiseforsikring – Giganten i norsk forsikrings- og banksektor |
1. Europeiske reiseforsikring – Best i test!
Vår test viser at Europeiske reiseforsikring ikke bare er en av Norges mest populære.
Den er, mener vi, også Norges beste. Av flere grunner.
- En del av det kjente selskapet IF
- Ingen egenandel ved forsinkelser
- Veldig god kundeservice
- Har vunnet en rekke priser i Norge som det beste forsikringsselskapet for reisende
- Tilbyr fire ulike forsikringspakker
Europeiske Reiseforsikring har drevet veldig mange markedsføringskampanjer i Norge. Det har de råd til av én enkelt grunn: de har mange kunder. Og det er fornøyde kunder.
Etter hva vi klarer å finne frem til, så har Europeiske noen av de absolutt beste og mest solide reiseforsikringene i Norge.
Hva dekkes av Europeiske Reiseforsikring?
Den mest aktuelle forsikringen for de aller fleste er det som heter «helårs-forsikring». Den vil, som du kanskje forstår, dekke deg hele året. Så lenge du ikke har mer enn 180 reisedøgn. Skulle du gå for Europeiske Helårs, så må du ta et valg. Du kan enten kjøpe «standard»-pakken, som dekker de aller fleste behov.
Om du også skulle ha behov for dekning på skader på mobil, så kan du oppgradere til «super».
Men begge forsikringene er gode. De dekker det meste av det du trenger. Herunder tapt bagasje, kostnader relatert til alvorlig sykdom, penger tilbake hvis du må booke om hotellet, skader samt erstatning for tyveri. I tillegg medfølger det en god ulykkesforsikring som gjelder både personer under og over 18 år.
Morsom videosnutt
De av oss som så på TV på midten av 90-tallet husker utmerket godt denne morsomme filmsnutten. Dette var en reklamefilm fra Europeiske. Den viser, på en morbid og morsom måte, viktigheten av å være tilknyttet et forsikringsselskap som vet hvilke sykehus man skal gå til i hvert land.
Og ikke minst: hvilke man skal holde seg unna.
Oppsummering
Hvis du reiser veldig mye og er ofte på farten utenfor egen bolig, så kan Europeiske sin helårsforsikring være midt i blinken for deg. Den dekker veldig mye – og vil hjelpe deg med å føle deg helt trygg når du reiser både innenlands og utenlands.
I tillegg har selskapet en helt eminent kundeservice som tar vare på kundene sine – uansett hvor de skulle befinne seg.
2. Hedvig forsikring – En av Nordens raskest voksende forsikringsselskaper
Har du lyst til å tenke litt nytt og spennende, så kan det være at du skal prøve å bli forsikret gjennom Hedvig.
Dette er et forholdsvis nytt selskap (stiftet 2017) som allerede har mer enn 50,000 fornøyde kunder.
- Nyskapende og innovativt
- Gode IT-løsninger og en brukervennlig nettside
- Lynrask behandling av erstatningskrav
- Veldig gode brukeranmeldelser på nett
- Sterk vekst
Det er en grunn til at Hedvig er i sterk vekst: det er et godt og innovativt selskap. Nå som de har lansert en reiseforsikring for nordmenn, så er det veldig mange som har kastet seg over telefonen og blitt ny kunde.
Det forstår vi godt.
Men hva er det egentlig som gjør Hedvig reiseforsikring så populær? Hvem er det som er kundene – og hvorfor?
Dekning
Reiseforsikringen til Hedvig er veldig enkel å forholde seg til. Det virker rett og slett som at de bare har én løsning. Og de er veldig åpne på hva som dekkes – og hvor store kostnader som dekkes på hvert område. For eksempel kan du få kostnader relatert til forsinket bagasje på 5000 kroner. Men selve bagasjen din er sikret helt opp mot 50,000 kroner.
I tillegg dekkes alle de viktigste tingene man trenger på reise. Det inkluderer sykehusbehandling, transport ved akutt hjemreise, juridisk bistand, ansvarsforsikring samt evakuering. I tillegg til en hel rekke andre ting.
God teknologi
Det er spesielt ett punkt hvor Hedvig skiller seg fra konkurrentene i bransjen. De utstyrer hver enkelt kunde med en brukervennlig mobilapplikasjon. Her kan man alltid følge med på hva man er dekket for – samt når forsikringen eventuelt utløper.
I tillegg fungerer appen som en god kommunikasjonskanal hvis du skulle trenge å komme i kontakt med selskapet.
Tommel opp. Vi i LånPriv elsker bedrifter som tenker litt nytt.
3. Frende Forsikring – Med gratis digital legetime
Frende forsikring skryter av å være «den beste reiseforsikringen».
Vi er ikke så sikre på at det stemmer. Men vi er sikre på én ting: dette er et meget godt forsikringsselskap som tilbyr en god reiseforsikring til de aller fleste nordmenn.
- Dekker også alle hendelser som skulle oppstå på Norgesferie
- Tilbyr legetime digitalt med norske leger hvis du skulle befinne deg i utlandet
- Meget gode økonomiske vilkår
- Fungerer for deg som ikke reiser mer enn i 75 dager
- Kan kjøpe både reiseforsikring «enkeltperson» og «familie»
Frende Forsikring er et selskap som gir store lovnader på nettsiden sin. Og det har de også all sin rett til å gjøre. Dette er et utmerket forsikringsselskap som har eksistert i Norge i mange år.
To muligheter – enkeltperson eller familie
Dette er også et familievennlig forsikringsselskap i form av at de også tilbyr en familie-pakke. Skulle du ønske å forsikre hele familien før dere drar på tur, så kan det naturligvis være greit å samle alt hos ett og samme selskap.
Dekning
De aller fleste norske forsikringsselskap har tydelige begrensninger på hva de dekker. Man setter en fast sum og sier at «dette betaler vi ikke mer enn».
Frende har ikke slike begrensninger. I hvert fall ikke på mange av tingene sine. Blant annet er det en «ubegrenset» kostnad som dekkes på hjemtransport. Det samme gjelder alle utgifter som skulle dukke opp i forhold til lege og sykehus. Man får også ubegrenset dekning på egenandel på leiebil, noe som er et kjempe-pluss!
4. Gjensidige reiseforsikring – Med egen studentpakke for utenlandsstudenter
Datteren min var student i utlandet i hele fem år.
Da valgte hun Gjensidige reiseforsikring – rett og slett fordi de kunne tilby den beste totalpakken.
- Et utrolig godt og sikkert forsikringsselskap
- Har en rekke forskjellige produkter å velge mellom
- Gir deg økonomisk støtte ved uhell på ferie
- Dekker alt av ekstrakostnader ved avbrutt eller avlyst reise
- Ingen egenandel ved skade
En liste over de beste forsikringsselskapene i Norge uten å nevne Gjensidige!?
Umulig.
God dekning på reise for alle aldersgrupper
Det er primært to forsikringspakker som er vanlig å kjøpe for kunder hos Gjensidige: Reise Pluss & Reise Ung.
Reise Ung er et veldig populært alternativ for deg som er mellom 18 og 34 år. I tillegg til at forsikringen dekker «alt» som kan gå galt på reisen, så har den også en lav fast sum. Veldig få forsikringsselskaper forholder seg til faste kunder for alle kunder. Med «Reise Ung», så betaler du bare 110 kroner måneden – og så er du forsikret hele året. Men det er verdt å huske på at Gjensidige kun dekker reiser som varer i opptil 7 uker.
Skal du på Backpacker-ferie i seks måneder, så må du se på andre løsninger.
Reise Pluss er «voksen-versjonen» av Reise Ung. Her får man dekket alle turer med varighet opptil 10 uker. I tillegg får du veldig gode betingelser hvis flyet ditt skulle bli forsinket.
For hele familien
Kjøper du Reise Pluss, så er det også mulighet for at forsikringen dekker hele familien din hvis dere reiser på tur sammen. Dette kommer naturligvis med en ekstrakostnad.
Vi må også nevne «Student i utlandet»-forsikringen. Gjensidige har en egen forsikringspakke som er skreddersydd for helårsstudenter i utlandet. Dette er en forsikring som både er billig og dekker alle behovene som utenlandsstudenter har.
5. Tryg Reiseforsikring – Med 10 % rabatt hvis du bestiller på nett
Tryg er et trygt og godt forsikringsselskap med veldig gode vilkår. Enkel priskalkulator på deres nettside som enkelt gir deg informasjon om hva du må betale for reiseforsikringen.
Det skal nevnes i denne sammenheng at vi alltid anbefaler at du bestiller forsikring gjennom en anbudstjeneste.
- 10 % rabatt ved bestilling på nett
- Deres mest populære produkt, «Reise Ekstra», dekker deg hele året
- Den vanlige reiseforsikringen dekker reiser i 45 land
- Internasjonal dekning
- Barn dekkes av foreldrenes forsikring helt til barnet fyller 21 år
Det skal også nevnes at mange mener at 45 dager høres veldig lite ut. Noen ganger skal man på reise som varer i rundt to måneder. Tryg reiseforsikring kan enkelt utvides dersom du tegner en «utvidet reiseforsikring».
Hvis du utvider den veldig langt, så kan du være forsikret i hele 12 måneder. Det er veldig mye.
To valg – god dekning
Tryg har to pakker for deg som ønsker å kjøpe reiseforsikring:
- Vanlig reiseforsikring.
- Reise Ekstra.
Forskjellene ligger primært i hvor stort beløp den dekker. Dette gjelder blant annet på avbestilling, forsinket bagasje samt tap av reisegods. Det er verdt å nevne at vi har studert begge reiseforsikringene med lupe. Her snakker vi veldig gode vilkår. Du er naturligvis dekket når det kommer til alt av ulykker, sykdom og skader.
I tillegg får du økonomisk støtte til en plutselig evakuering. Egenandelen på leiebil dekkes også av begge forsikringspakkene.
Oppsummering
Vi i LånPriv skal ikke legge skjul på at vi liker godt forsikringsselskapet Tryg. Dette er et godt og stort selskap som tar kundene sine på alvor.
Når det kommer til reiseforsikring, så har de to gode produkter man kan velge mellom. Reise Ekstra koster jo litt…. Ekstra. Men kanskje kan det være verdt det. Spesielt hvis du planlegger å ta ut på en lengre reise – eventuelt hvis du skal utføre høyrisiko-aktiviteter når du ferierer.
6. DNB Reiseforsikring – Giganten i norsk forsikrings- og banksektor
Man kan alltid stole på DNB. Alltid.
De har kanskje ikke den billigste reiseforsikringen på markedet, men de dekker alt det nødvendige – og vel så det!
- Ubegrenset sum ved sykdom
- Ubegrenset sum hvis noen skulle stjele bagasjen din
- Dekker alt av nødvendige utgifter som skulle oppstå på reise hvis noe blir skadet eller stjålet
- Enkelt å melde inn skade på nett
- Selger forsikring gjennom søsterselskapet Fremtind
DNBs forsikring er en av Norges mest populære. I og med at DNB har såpass mange kunder, så er de ofte veldig gode til å selge inn forskjellige produkter til eksisterende kunder.
Det er slik deres søsterselskap, Fremtind, har vokst seg til en av de beste forsikringsselskapene i løpet av de siste årene.
Dekning
Så hva er det egentlig DNBs reiseforsikring dekker?
Ganske mye. Alt av skade og tyveri på personlige eiendeler dekkes. I tillegg får du penger tilbake hvis du skulle oppleve forsinkelser på tog, fly eller andre transportmidler DNB har også en veldig god dekning for akutt sykdom og medfølgende sykehusopphold.
DNB gir deg også mulighet til å kostnadsfritt avbestille reisen hvis en av dine nærme skulle oppleve sykdom eller død.
Hva er det som IKKE dekkes?
DNB har, som en av få forsikringsselskap, en egen seksjon på sin nettside som sier noe om hva reiseforsikringen IKKE dekker. Det er bra. Her inngår blant annet skade som skjer på grunn av at man er påvirket av alkohol eller narkotika.
I tillegg får man ikke penger tilbake hvis man avbestiller forsikringen fordi man frykter terror eller krig.
Fordeler med å ha reiseforsikring
Når vi skriver «fordeler med å ha», så mener vi egentlig «grunner til at du SKAL ha». For det å reise rundt uten en god reiseforsikring er rett og slett forbundet med veldig høy risiko. Skulle det oppstå skader, uhell eller sykdom, så vil du ikke være berettiget til å få økonomisk hjelp. Og er du i utlandet, så finnes det ikke noe gratis sykehusopphold – slik du ofte kan være berettiget til å få i Norge.
Det aller vanligste er at reiseforsikringen dekker uhell og tyveri som skjer med deg selv eller dine eiendeler. Men det finnes en god del forsikringer som dekker en del utover dette.
Blant annet:
- Veterinærkostnader hvis du har tatt med kjæledyret ditt på tur.
- Kostnader som påløper hvis du eller dine nærmest skulle oppleve et dødsfall.
- Redningsaksjoner fra eksotiske naturområder (hvis du for eksempel skulle bli stående fast etter en tur til Himalaya).
- Kostnader som vil påløpe dersom naturkatastrofer skulle oppstå i området der du befinner deg.
La oss si det sånn: ulempene med å ikke ha en ordentlig reiseforsikring kan være ganske brutale. Lengre ned i artikkelen gir vi noen eksempler på nordmenn som har «glemt» å kjøpe reiseforsikring før de dro til utlandet.
Det kostet dem dyrt.
Hva bør reiseforsikringen dekke?
Generelt sett skal en god reiseforsikring dekke de fleste sannsynlige scenarioer som kan påløpe deg kostnader når du er på reise. Dette inkluderer, men er ikke nødvendigvis begrenset til, kostnader som følge av sykehusopphold samt erstatning for tapte eller ødelagte verdisaker.
Men det er også en rekke andre hendelser som kan oppstå hvor man trenger dekning. Her er noen andre punkter som forsikringsavtalen din spesifikt bør nevne:
- Kostnader relatert til utsatt reise. Hvis flyet eller toget ditt skulle bli kansellert, så bør du få dekket utgiftene til ny transport. Men en utsettelse kan også gi ringvirkninger. En god reiseforsikring bør derfor også dekke nytt hotellopphold.
- Forsinket eller tapt bagasje. Mange flyselskaper har sine egne løsninger når det kommer til erstatning av tapt bagasje. Men det enkleste vil nok være å ta dette via forsikringsselskapet. Tapte eiendeler fører ofte til at du må kjøpe nye klær, ny tannbørste, m.m.
- Utsettelse av reisen på grunn av plutselig dødsfall eller sykdom i familien. Uhell skjer. Uforutsette ting skjer. Noen ganger er det slik at du har planlagt en reise til 25,000 kroner til Kambodsja – men så dør moren din dagen før du skal av sted. Da må du selvfølgelig booke om hele reisen, og det er denne kostnaden forsikringsselskapet bør ta.
- Kostnader relatert til hjemtransport hvis du blir syk. En venninne av meg brakk foten sin i Kina. Hun hadde heldigvis forsikring – fordi hun måtte kjøpe 1.klasse-billett og betale rundt 100,000 kroner. Som sagt: forsikringsselskapet dekket det heldigvis.
- Utgifter relatert til reiseavbrudd. La oss si at det plutselig blir politisk uro i regionen eller landet du befinner deg i. Du må sporenstreks avbryte ferien og komme deg hjem. I så fall kan du be om erstatning for de dagene hvor ferien ble ødelagt. Dette gjelder også hvis du må tilbringe flere dager av ferien på sykehus.
- Kostnader relatert til plutselig evakuering. Som tidligere nevnt: det finnes mange steder i verden som er betydelig mindre trygge enn Norge. Skulle det oppstå en situasjon i landet hvor du må evakueres, så kan det koste veldig mye penger. Forsikringsselskapet bør dekke kostnaden.
- Juridisk bistand. Skulle du ende opp med å kjøre ned en kar på en motorsykkel i Taiwan, så er det stor sannsynlighet for at du trenger en advokat. Ikke bare bør reiseforsikringen sikre deg at du får en OK advokat. De bør også dekke alt av kostnader relatert til det juridiske.
- Skader på leiebil. Hvis du skulle skaffe deg en leiebil, så bør du sjekke om forsikringen kan dekke kostnader relatert til skader på denne. Husk at det å erstatte bildeler er dyrt. Det vet jeg alt om – jeg som har arbeidet i et bilverksted i 20 år! 🙂
Hva avgjør prisen på reiseforsikringen?
En rekke faktorer er med på å spille inn når det kommer til pris. Du kan både få dyre og billige reiseforsikringer. Mye handler om hvilket forsikringsselskap du velger. Men det er også en del andre faktorer som spiller inn.
Dette er såkalte risikofaktorer. Desto større sannsynlighet selskapet anser at du blir utsatt for ulykker eller andre uhell, desto mer må du betale for reiseforsikringen din. Det er sånn verden fungerer.
Her er noen av faktorene som bestemmer hvor dyr reiseforsikring du må betale for:
- Hvilket land eller region du skal reise til.
- Reiser du alene eller sammen med andre?
- Har du tenkt til å utføre noen farlige aktiviteter på turen din? For eksempel paragliding eller fjellklatring.
- Feriens lengde.
- Alderen din.
- Din nåværende helsetilstand.
Med andre ord: hvert forsikringsselskap skal vurdere en rekke detaljer før de gir deg et tilbud. Er du en høyrisiko-kunde, så må du betaler mer. Sånn fungerer alle typer forsikringer.
Skrekkeksempler: historier om nordmenn som ikke hadde reiseforsikring
Ender du opp på et sykehus i utlandet langt vekk fra Norge, så er det en stor sannsynlighet for at du ender opp med en høy sykehusregning. Og den må du betale selv.
Her gir vi et par eksempler på nordmenn som har dratt utenlands til tross for at de ikke var forsikret – og endte opp med giga-regninger.
- Dagsavisen.no: først litt statistikk. Dagsavisen kunne nemlig avsløre at hele 20 % av alle nordmenn reiser utenlands uten å være forsikret. I tillegg kunne de i samme artikkel skrive om en «uheldig» nordmann i USA. Han endte opp med å få skulderen ut av ledd – og fikk med seg en sykehusregning på hele 290,000 kroner hjem i bagasjen.
Den svir. - Den norske legeforening: Intervju med Terje Erlid. Den norske legen Terje har jobbet i mange år med å bistå nordmenn som sliter med å få tilbake pengene etter å ha havnet på sykehus i utlandet. Et ærlig og godt intervju som er publisert i Tidsskriftet Den Norske Legeforening.
- TV2 om urimelige krav: denne artikkelen hos TV2 er veldig interessant. Den viser hvilke krav enkelte nordmenn retter til forsikringsselskapene etter endt ferie. Her er det blant annet mange nordmenn som lyver om brukket nese når de i virkeligheten har utført en plastisk operasjon. Et godt tips: hold dere for alltid unna forsikringssvindel!
Samtlige av disse lenkene forteller èn og samme historie: skaff deg en god reiseforsikring før du tar avsted på ferie.
Andre forsikringsartikler
Hvis du er på jakt etter reiseforsikring, så kan det hende at du også er ute etter andre former for sikkerhet.
Vi i LånPriv har tidligere skrevet en rekke nyttige artikler om forsikring. Her er de mest populære:
- Bilforsikring test: De 7 beste bilforsikringene på markedet
- Båtforsikring test: Topp 6 beste forsikringer for båteiere
- MC-forsikring test: 5 beste motorsykkelforsikring på markedet
Avsluttende ord
I denne testen har vi vist de seks beste selskapene i Norge som tilbyr reiseforsikring. Dette har vært et veldig tidkrevende og møysommelig arbeid.
Men vi kom i mål.
Det er ingen tvil om at det er utenfor våre faste rammer at vi er i en sårbar situasjon. Er du i hjemmet ditt eller på arbeidsplassen, så kjenner du alle rutiner og «feller». Der er du som oftest trygg. Men beveger du deg ute, så er det fare for at du ender på sykehuset. Skulle du havne på sykehuset i utlandet, så kan du ende opp med å måtte betale utrolig mye penger. Derfor er det greit å være dekket av et forsikringsselskap som kan ta den regningen uten å stille spørsmål.
Hvis du har en god reiseforsikring fra et anerkjent forsikringsselskap, så kan du trygt reise rundt i verden uten å ha noen store bekymringer. Skulle du reise fritt rundt UTEN å ha en god forsikring, så må du være beredt på å betale store summer ut av egen lomme. Det er naturligvis noe vi ikke anbefaler.
Ofte stilte spørsmål
Nei, det gjør det ikke.
«Reiser» defineres som all menneskelig aktivitet som foregår utenfor privatbolig eller arbeidsplass. De aller fleste kjøper reiseforsikring før de skal på lengre turer til utlandet, men det er like viktig å ha her hjemme i Norge.
Fordi det sikrer deg den beste prisen.
Din informasjon vil bli sendt ut til en rekke ulike forsikringsselskaper. Deretter er det opp til selskapene å skreddersy et tilbud som du vil bli fornøyd med. Husk at du aldri bør føle deg forpliktet til å takke ja til et tilbud som du blir forespeilet.
Ja, alle reiseforsikringer dekker syekhusopphold i utlandet. Likevel må vi presisere en viktig ting. Det er ikke alle forsikringer som dekker like mye.
Skulle du ende opp med å bli syk i USA og få en sykehusregning på 1 million kroner, så er det bare en håndfull selskaper som dekker hele summen. Det er derfor viktig at du leser igjennom vilkårene til hver enkelt forsikring før du velger hva du vil ha.
Har du nylig tegnet ny reiseforsikring? Eller lurer du på noe? Legg igjen en kommentar under!