Rentebevis er ikke en trygg plassering

For å ta det verste scenarioet først, du kan tape hele innskuddet ditt hvis du kjøper rentebevis.

Nordea, som er norges første bank til å selge rentebevis, forklarer det slik: Hvis det inntreffer en kreditthendelse i løpet av de fem årene rentebeviset varer kan alle penger gå tapt. En kreditthendelse innebærer at et selskap enten går konkurs, misligholder sine betalingsforpliktelser eller restrukturerer sin gjeld.

Vanlige folk har ikke kunnskap til å vurdere om det kommer til å inntreffe en kreditthendelse så dette produktet anbefales ikke til andre enn profesjonelle investorer og spekulanter. Produktet blir for komplisert for småsparere.

Rentebevis er et derivat, dvs at pengene lånes ut til Nordea som så plasserer penger i andre selskaper. Hvis noen av disse selskapene går dukken taper man penger og som vanlig småsparer blir det vanskelig, for ikke å si umulig, å følge med på dette. Man må i tillegg spare i fem år for å være sikret avkastning om det ikke skulle inntreffe en kreditthendelse. Tar man ut pengene tidligere kan man risikere både tap og gevinst.

Banker som selger rentebevis bruker mye av samme argumentasjon som de nå taper rettsaker på, eks. Røeggen-saken. Nordea og de andre bankene er ikke like agressive, men som lekmann skal mann ikke stole blindt på institusjoner som er laget for å tjene penger til seg selv. Husk at jo mer de selger, jo mer tjener de, og det er pengene dine som er innsatsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *