Slik unngår du toll på varer kjøpt i utlandet

Tollgrensen på varer kjøpt i utlandet er på latterlige lave 200 kroner, en grense som har vært uforandret siden 70-tallet. Justert for prisvekst og inflasjon skulle denne grensen egentlig ha ligget på rundt 1000 kroner, men det gjør den altså ikke. Det er allikevel to relativt enkle måter å være nærmest sikker på at man slipper unna den kjedelige ekstrakostnaden tollen er.

Gaver er nemlig ikke underlagt de samme tollreglene. Når du handler på nett, må du få butikken til å sende varen i en anonym forpakning uten åpenbare firmalogoer og liknende. Be de gjøre det klart at pakken er en gave til deg, og ingen kan kreve at du fortoller den.

Det andre alternativet er at butikken sender pakken som en vanlig vare, men fører opp verdien til under 200 kroner. Rundt 30 dollar burde være et passende beløp. Da vil varen ligger under grensen på 200 kroner, og du slipper å betale toll. Dette vil naturligvis virke litt suspekt hvis du kjøper noe som åpenbart koster mange tusen kroner, som for eksempel en dyr mobiltelefon eller liknende, men på billigere varer som klær, filmer, spill og så videre vil det virke mye mer naturlig. Ulempen er at noen butikker på nett har en tendens til å sette seg på bakbeina når det kommer til å be om å få varer sendt som gaver eller at verdien skrives lavere enn det den faktisk er.

Noen vil kanskje hevde at dette er ufine måter å opptre på, men det er faktisk ikke noe galt i dette så lenge tollgrensen er uforandret siden 70-tallet og norske forbrukere daglig blir tvunget til å betale toll på ting som egentlig ikke burde være tollbelagt hvis man tar hensyn til inflasjon og prisøkning, og det må man jo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *