Større konkurranse på forbrukslån i fremtiden

Det blir mer og mer populært å ta opp forbrukslån til finansiering av allverdens forbruksgoder. Men det enorme lånemarkedet kan være vanskelig å overskue med de mange forskjellige rentesatsene og typer av lån. Ser man på lånemarkedet i Europa generelt har det hittil vært svært stor forskjell på de forskjellige lånekostnadene. Faktisk kan disse lånekostnadene variere med helt opp til 6 % de forskjellige landene imellom.

Men nå ser det lysere ut for låntakere i Europa. Europaparlamentet har nemlig vedtatt en ny lov om forbrukerkreditt. Dette betyr at fordelene ved EUs indre marked nå også gjelder for detaljleddets tjenesteytelser. Denne loven får innflytelse på lånemarkedet, da man nå som forbruker kan gå på jakt etter det beste lånet blant de mange kredittinstituttene og banker som finnes i hele Europa. Dermed blir konkurransen større blant långiverne i Norge som nå skal til å konkurrere med långivere over hele Europa.

Utover den større konkurransen på lånemarkedet fastslår den nyvedtatte loven at all reklame om lån og kreditt skal inneholde de samme opplysningene i hele Europa. Dessuten får man nå også som forbruker 14 dagers returrett på lån, noe som gir forbrukeren mulighet for å angre et eventuelt overilt lån.

Forbrukslån som aldri før
Finansrådet har på bakgrunn av kvartalstall for 2007 beregnet at Norge igjen i år har satt rekord i antall forbrukslån. Nodmenn låner penger som aldri før og det har betydd et rekordstort utlån på hele 160 milliarder kroner gjennom banker og finansieringsselskaper. I forhold til året før er det en stigning på cirka 23 milliarder kroner. Dette utlånet på 160 milliarder kroner svarer til at hver eneste voksne nordmann i gjennomsnitt skylder cirka 37.000 kroner i lån til forbruk.

At nordmenn låner som aldri før skal sees i lys av at det går bra for den norske økonomien. Folk har dermed generelt sett mer tiltro i framtiden og det stimulerer lånelysten, konkluderer flere eksperter. Dessuten er antallet långivere steget og det har skapt konkurranse på markedet som dermed har skapt mulighet for billigere lån. Forbrukerrådet opplyser dermed at 44 % av alle i aldersgruppen 30-39 år har stiftet forbrukslån innen de siste to årene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *