Tok seniorlån for å kjøpe båt

Jan (65) har fått sin første egeneide båt. Et liv med lengsel etter å bli kaptein på egen skute, har nå gitt resultater og han har både båtplass og båt.

Norges status som sjøfartsnasjon har sunket gradvis de siste tiårene. Etter andre verdenskrig har det vært en jevn nedgang i norske sjømenn i aktiv tjeneste. En kombinasjon av billig arbeidskraft fra Fillipinene og fraværende interesse fra norsk ungdom har gjort sitt for å redusere antall muligheter for å komme seg til sjøs. Fortsatt henger det dog igjen en sterk kultur og interesse for sjø og båtliv blant nordmenn over hele landet, men båt er dyrt og ikke noe de fleste kan dra kredittkortet for å kjøpe, så da er det godt at det finnes båtlån.

seniorlan-bat– For meg var båt eller ikke båt nå som jeg snart er pensjonist litt sånn «være eller ikke-være». Det har ikke vært aktuelt i det hele tatt før nå, dels på grunn av tidligere bosted og dels på grunn av økonomi. For meg var det imidlertid ikke et økonomisk spørsmål å kjøpe båt nå. Det er en investering i ren lykke. Jeg bryr meg ikke om at arvingene mine risikerer å ikke sitte igjen med noen ting på grunn av denne båten. De har gode jobber og har fått nok. Og det der de enig i, sier Jan bestemt med skipperlua trykket godt ned over skalpen og blikket festet utover fjorden.

Båten krevde ingen sertifisering, men Jan har likevel puttet noen kroner i opplæring sammen med en av de ansatte ved båtbutikken han kjøpte båten fra.

– Det var helt nødvendig med noen timer opplæring for min del. Vi hadde ikke sånne båter da jeg var ung, og utviklingen har gjort kvantesprang siden sist jeg vurderte å kjøpe båt. For eksempel er det både sonar og GPS i denne båten. Det er jo aldeles vidunderlig.

Seniorlånet er tatt opp med sikkerhet i huset, og er avdragsfritt så lenge Jan lever. Han betaler verken avdrag eller renter, men har til gjengjeld gitt banken 100 % pant i huset. Det betyr at han ikke kan belåne huset ytterligere så lenge han lever. Når han dør, vil banken selge huset for å få dekket inn lånet. Eventuelt ytterligere gevinst, vil tilfalle arvingene.

– De har fått nok! Nå er det min tur, sier Jan om arvingene, mens han tøffer ut over fjorden med sin nyinnkjøpte båt, tydelig fornøyd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *