Visma ønsker at det skal bli forbudt med papirfaktura i Norge. De mener at et papirløst fakturanorge vil spare Norge for 27 milliarder kroner. Tallene er ikke dokumenterte.

Visma er en av norges største leverandører av fakturatjenester på nett, større enn Conta faktura. Kanskje da ikke så rart at det er nettopp de som har levert dette regnestykket, samt presentert det som uotvistelig fakta. Det som er fakta i denne saken foreløpig er at Visma vil tjene titalls millioner kroner hvis det blir forbudt med papirfakta. Det vil også regne på rene internettselskaper som debet.no, som også leverer faktura og inkassotjenester via nett.

visma

Visma ønsker å tjene mer penger på papirløse fakturaer.

Selve tallene Visma bruker i utregningen slår selvfølgelig ut i en ekstrem fordel for et papirløst fakturaregime. Og de tar ikke med kostnader til software, som også selges av, ja nettopp, Visma.

Tallene til Visma tar heller ikke for seg kostnaden forbrukerne og betalerne får i form av fakturagebyrer, når de som fakturerer må betale store lisensieringsbeløp til Visma så må den kostnaden skyves over på den som betaler. Den som betaler vil ikke merke at det blir billigere.

Visma er et firma som bruker de fleste (lovlige) triks i ermet for å tjene store penger, og det har de med hell klart. Ved hjelp av oppkjøp av konkurrenter, reklamekampanjer på kanten samt dyre lisenser har de klart å bli markedsledende på økonomistyringstjenester. Visma kjøper opp konkurrenter i et slikt tempo at konkurransetilsynet har fattet interesse, konkurransetilsynet ønsker å unngå monopoler i alle bransjer og kommer til å iverksette tiltak hvis Visma blir for enerådende.

Visma vet at et papirløst fakturaregime ikke er praktisk mulig i dag, men ved å gi politikere ideen nå, håper de at det om noen år skal bli virkelighet.

Dette utspillet til Visma om papirfakturaer kom nå akkurat rett før de satte igang en større reklamekampanje, onde tunger kan påstå at utspillet kom som et forspill til reklamekampanjen, slik at Visma skal bli lagt bedre merke til når de plasserer ut reklamebannerne sine på forskjellige nettsteder.

Flere uavhengige regnskapsførere og revisorer vi har snakket med er ikke veldig begeistrert for at Visma tar så store deler av markedet, de mener ofte at kundene deres får unødig høye utgifter pga lisensieringspolitikk og brukervennlighet i programvare.